Skip to main content

Bij een verbouwing komt heel wat kijken. We kunnen ons voorstellen dat je hoofd omloopt van alles wat je moet regelen. Je moet materialen en kleuren kiezen, het werk plannen, en ruimte maken voor de verbouwing. Om je te helpen geven we je in dit blog 10 praktische tips voor een succesvolle verbouwing.

1. Wat wil je?

We beginnen bij het begin. Bedenk eerst wat je zelf wilt. Wat vind je mooi en wat is praktisch in jouw situatie? Op woonwebsites, Pinterest of websites van bouwmarkten of meubelzaken kun je inspiratie op doen en kijken wel stijl, kleur en materialen bij jou passen.

2. Overleg over de haalbaarheid

Overleg met een architect of aannemer of je wensen haalbaar zijn, zowel bouwtechnisch als qua planning en financiën. Vraag daarom ook een gedetailleerde offerte aan. En maak voor jezelf een lijstje waarop je een onderscheid maakt tussen wat je echt nodig hebt en wat ‘nice to have is’. Dit helpt als blijkt dat je keuzes moet maken vanwege het budget. Sommige ideeën lijken misschien simpel, maar kunnen complex of kostbaar zijn als ze uitgevoerd moeten worden. Een ervaren professional kan je altijd adviseren over alternatieven die beter passen bij je situatie en budget.

3. Vergunningscheck

Controleer of je een vergunning nodig hebt voor je verbouwing. Dit kan op omgevingswet.overheid.nl/checken. Het aanvragen van een vergunning kost tijd en er zijn kosten aan verbonden, houd daar rekening mee in je planning. Kleine aanpassingen kunnen vergunningsvrij zijn, maar voor grotere verbouwingen of het wijzigen van de constructie is vaak wel een vergunning nodig. Zoek het tijdig uit, zodat je weet waar je aan toe bent.

4. Vergelijk

Vergelijk offertes. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar de gebruikte materialen, de planning en de voorwaarden. Vergelijk de offertes ook op zaken die niet zijn inbegrepen zoals het afvoeren van bouwafval of schoonmaak. Dit kan verschillen per aannemer. Voor de schoonmaak en afvoer van bouwmateriaal kun je vervolgens weer kiezen of je dat zelf doet of een bedrijf inschakelt. Vraag ook naar eerdere projecten of referenties om te kunnen vergelijken.

5. Maak afspraken

Maak duidelijke afspraken over de planning met het bouwbedrijf en andere betrokken partijen zoals leveranciers van bouwmateriaal, keukens of sanitair. Leg de afspraken vast zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Maak afspraken over hoe en wanneer betrokken partijen met je communiceren over de voortgang. Zelf kun je op deze manier ook rekening houden met je planning en uitkijken naar het leukste onderdeel van een verbouwing: het moment waarop je kunt gaan inrichten en stylen. 😉

6. Informeer je buren

Informeer je buren dat ze mogelijk wat overlast kunnen ervaren. Wij proberen de overlast tot een minimum te beperken, maar verbouwingen kunnen nu eenmaal stof en lawaai met zich meebrengen. Laat de buren zo goed mogelijk weten wat voor overlast ze wanneer kunnen ervaren en eventueel bij wie ze terecht kunnen als ze klachten hebben. Door ze op de hoogte te houden, laat je zien dat je een goede buur bent. En na afloop doet een kleine attentie of een uitnodiging om je vernieuwde huis te komen bewonderen onder het genot van een drankje vaak wonderen.

7. Regel tijdelijke voorzieningen

Zorg zo nodig voor vervangende woonruimte of vervanging voor je douche of toilet. De aannemer kan je vertellen wat er nodig is en voor welke periode. Of je tijdelijk je huis uit moet of dat je tijdelijk niet binnen kunt douchen of naar het toilet kunt. Er zijn verschillende bedrijven die sanitair verhuren. Daarin is van alles mogelijk, van eenvoudige oplossingen tot luxe sanitair units. Plan dit goed in en zorg dat je op tijd de alternatieven regelt.

8. Zorg dat je goed verzekerd bent

Check je verzekeringen. Doe dit voor de verbouwing start. Wij hebben een uitgebreide aansprakelijkheidsverzekering, maar als er ook werkzaamheden zijn die je zelf uitvoert, is het slim je daarvoor ook te verzekeren. Daarnaast kan het zijn dat je huis meer waard wordt door de verbouwing, dus dan is het slim je opstal- en soms ook je inboedelverzekering aan te passen. Overleg met je verzekeraar wat er nodig is in jouw situatie en informeer naar speciale mogelijkheden voor verzekeringen tijdens een verbouwing. Het is natuurlijk altijd slim om waardevolle spullen goed op te bergen. Tijdens een verbouwing kunnen mensen immers vaak makkelijker je huis binnen.

9. Maak ruimte

Zorg dat de ruimtes die verbouwd worden volledig leeg zijn voor de werkzaamheden beginnen. Dit betekent niet alleen alle meubels verwijderen, maar ook wanddecoratie, gordijnen en andere items. Op die manier zorg je dat wij ons werk goed en efficiënt kunnen doen zonder vertraging en blijven je spullen beter schoon en heel. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen. Kwetsbare spullen kun je tijdens een verbouwing vaak het beste buitenhuis opslaan.

10. Geniet

En dan komt het allerleukste van verbouwen. Na alle drukte, beslissingen en stress is je mooie nieuwe plekje klaar. Nu hoef je nog maar één ding te doen: geniet van je nieuwe (t)huis! Zie jouw gemaakte keuzes tot leven komen en nodig vrienden en familie uit om je vernieuwde woning en het resultaat van alle inspanningen te bewonderen.

Had je nog geen verbouwplannen, maar krijg je spontaan ideeën nu je dit leest? Neem gerust contact met ons op en informeer naar onze mogelijkheden. We denken graag met je mee hoe we jouw woondromen waar kunnen maken.